Az Egek Urai

2011.03.23. 14:01

Már évezredekkel ezelőtt is léteztek. Az ember már akkor is félt tőlük. Üldözték őket miközben nem is léteztek igazán. Kellett egy nagy és hatalmas ellenség, akivel lehetett riogatni a gyerekeket lefekvés előtt. Az ember tette őket azzá, amik. A történetek, a hiedelmek egyre csak dagasztották a sagá-jukat, ez pedig egyre csak nőtt. Az egyház legyőzőt is talált emellé a nagy és fenséges lényekhez. Miközben nem éltek máshol csak az emberek félelmeiben. Bár az igaz, hogy nem csak Európa határain belül voltak. Fura, hogy a távoli Kínában jóságos lényeknek ismerték. Ez egy érdekes kérdés, hogy két kultúrában, hogyan fejlődhetett a hiedelem két teljesen kétféle irányba.

Talán már sokan kitaláltátok, hogy a mai Olvasólámpa rovat alanyai a sárkányok lesznek. Először megnézzük őket a mitológiában, majd azt hogy mi is a szerepük a különböző fantasy könyvekben és filmekben. Megnézzük, hogy hol jóságosak és hol gonoszak, hol értelmesek és hol nem többek, mint egyszerű állatok. Találkozunk majd nem szokványos értelemben vett sárkánnyal és olyannal, aki nélkül nem is lehetnénk meg. Akkor hát kezdjünk is bele.

Az emberek történelmében, a mitológiában folyamatosan visszatérő motívum a sárkány alakja. A történészek szerint ez eredhet abból hogy az emberek megtalálták a régen kihalt dinoszauruszok csontjait és azok köré szőtték meséiket, legendáikat és történeteiket. De mindenhol máshogyan. Az európai világban a sárkányok gonosz lények voltak, sok mese szólt arról, hogy hercegnőket raboltak, királyságokat dúltak fel vagy csak egyszerűen pusztítottak. Mindezek miatt az embereknek bajnokaik lettek, akik fehér paripákon lovagoltak a sárkány barlangjába, hogy megöljék azt. Közülük talán Szent György legendája a legelterjedtebb, vagy ha úgy tetszik Sárkányölő Szent György legendája. A középkori lovag, aki legyőzte azt a sárkányt, aki miatt Lydda városa nem kapott vizet. Ezen kívül az európai körben még volt egy legenda, ami a sárkányokkal foglalkozott, mégpedig a Nibelung legenda, ebben a legendában megjelenik az, hogy a sárkányok egy hegy gyomrában élnek és töménytelen mennyiségű kincs fölött trónolnak. Ki lehet jelenteni, hogy a nyugati szemlélet nem szerette a sárkányokat és maga az egyház egyenesen Sátán teremtményeinek tekintette őket. Ezzel szemben a Kínai kultúra teljesen ellentétes. Az ottani történetekben a sárkányok jóságosak. Segítik az embereket és akár maguk is felvehetnek emberi alakot. Sok uralkodójuk címerében is ott tetszeleg a sárkány, és még máig lehet látni az utcai parádékon, hogy a kínai emberek mekkora becsben tartják ’segítőiket’. De ha megint elindulunk nyugat felé és eljutunk Indiába, akkor ott megint azt vesszük észre, hogy a sárkányok romlottak és gonoszak. Hatalmas nagyok és csak azért vannak, hogy az embereket kínozzák. Minden rosszért ők a felelősek és mindenhol ott vannak. Szóval összegezve, főleg a nyugati kultúrakör tekinti ellenségnek e fenséges lényeket, sőt a nyugatiak nem igazán hisznek abban, hogy intelligensek lehetnek(vannak kivételek, pl:Nibelung). Ezzel szemben a kínai sárkányok jóságosak és megértőek, tudnak varázsolni és emberfeletti intelligenciával rendelkeznek.

Ezek után térjünk át a könyvekben és filmekben élő legendás sárkányokra. Itt is nagyon nagy a szórás, nagyon sok féle módon közelítik meg különböző írók a sárkányok világát.

 

Cristopher Paolini: Eragon

Ez az a sorozat, amit a legutoljára olvastam és amiben a sárkányok ekkora szerepet kaptak. A történet szerint a világban léteznek sárkányok és sárkánylovasok, akik különös szimbiózisban élnek egymással. Egymásból merítenek erőt és mágiát. De a vezető személyiség mindig a lovas. Ha a lovas gonosz, akkor hátasa is az lesz. Ellenben ha jó, akkor sárkánya is jóságos lesz. A történet közepében egy fiatal famerfiú áll: Eragon. Aki egy nap talál egy sárkánytojást, amiből kikel Saphira az ő sárkánya. később megtudja, hogy harcolnia kell a gonosz Galbatorix-szal és meg kell mentenie Alagaesiát, a világot. Saphira egy mélységesen kedves és okos teremtmény, aki Eragon melett, képes varázsolni, repülni és tüzet fújni. Szóval a sárkányok minden tudásával rendelkezik. Szerettem ezt a könyvet, még akkor is ha az írója egy kicsit a saját vágyait írta bele Eragon karakterébe. Jó a koncepció és a lovas és sárkánya kapcsolata nagyon jó el lett találva.

 

J.R.R Tolkien: A Babó, Szilmarilok

Tolkien világában a sárkányok a sötétség teremtményei. Még Morgoth hozta létre őket, bár arra nem nagyon tér ki az író, hogy miből. Két sárkány volt, akiket ki kell emelnem. Az első a Szilmarilok Glaurung-ja, aki egy velejéig gonosz lény volt, aki csak azért élt, hogy pusztítsa Ura ellenségeit. Ehhez Urától segítséget is kapott. Képes volt repülni, tüzet fújni és orkok légióinak parancsolt, bár a mágiához már kevésbé értett. Végzete Túrin Turambar, de még halálában is halálba tudta kergetni Níniel-t Túrin feleségét.
Másik sárkányunk kicsit idősebb, mint a Glaurung. Az ő neve Szmóg. Túlélte a nagy háborúkat és elrejtőzött, de nem bírt természetével és a biztonságból előbújva elfoglalta e törpök egyik bányáját, a Magányos Hegyet. Itt a törpök mithrilt, aranyat és más érceket bányásztak. A hegy hihetetlen gazdagságot hozott, addig, amíg a sárkány meg nem jelent és nekik menekülniük kellett. Ezek után Szmóg kincsivel együtt álomba merült és nem is gondolt már a törpökre. De ők gondoltak rá, Tölgyfapajzsos Thorin vezetésével egy maroknyi törpe kerekedett fel, hogy visszavegye örökségét a sárkánytól. Velük tartott Gandalf is és az akkor még fiatal Zsákos Bilbó is. A történet az Öt Nemzet Csatájával fejeződött be, miután a törpök visszaköltöztek a Magányos Hegyre és Szmóg az egyik utolsó sárkány volt aki meghalt.

 

Graham Edwards: Sárkányvarázs

Ezt a könyvet nagyon fiatalon olvastam és örülök neki, hogy akkor. A könyv rendkívül aranyos és szerethető, mégis megfelelő komolyság van benne. Az egész középpontjában az áll, hogy a mágia kezdd eltűnni a világból és a mágiával együtt a sárkányok is lassan kihalnak, de egy jóslat szerint eljön majd egy ifjú sárkány és mindent rendbehoz. Ez az ifjú sárkány pedig Jószerencse, aki még rendesen repülni sem tud, de mégis egyszerűen nem lehet nemszeretni. A fiatalos botlásai és ügyetlenségei teszik alakját igazán ’emberivé’. Ahogy halad a történet, Jószerencse egyre több mindent elér, barátokra lel és szerelmes lesz. De még nagyon sokat kell dolgoznia, hogy megmentse a mágiát.
Ebben a könyvben nagyon sajátosan vannak ábrázolva a sárkányok. Nagyon sok emberi tulajdonságuk van, így pedig, mint az emberek, szabadon dönthetnek mindenről. Így vannak köztük gonoszok is és jóságosak is. de persze a jónak győznie kell, hiszen ki olvasna egy olyan könyvet, ahol a gonosz győz?

 

J.K. Rowling: Harry Potter sorozat

Sokat gondolkodtam arról, hogy ez a könyv belefér-e ebbe a posztba. de úgy gondoltam erről az oldalról is meg kell ismerni a dolgot. Itt a sárkányok nem többek egyszerű állatoknál, igaz sokkal erősebbek más állatoknál, de akkor is, semmilyen emberi vonást nem kaptak az írótól. Ez engem egy kicsit zavart, mert ez a Keresztény Egyház nézetét mutatja. Ne értsetek félre nem vagyok az egyház ellen. De az, hogy egy ilyen teremtményt teljességgel állati sorba taszítanak, az nekem nem járja. Ez volt a gondom a Harry Potter-rel is. Nem mondom a nevek jók voltak és a Magyar Mennydörgő(Hungarian Horntail) nevének olvasásakor kicsit büszke voltam, de ennyi. De hát ez csak az én véleményem, ettől még nektek lehet más.

 

Dungeons and Dragons

A 2000-ben készült film Izmer világába visz minket el. Ahol egy dolog különbözteti meg az embereket, az hogy tudják-e a mágiát irányítani vagy sem. Az előbbiek a nemes réteg utóbbiak a pórnép. A történet középpontja azonban a sárkányok körül forog. Léteznek olyan Botok, amikkel a sárkányok csoportjait lehet irányítani. De azt csak a legbölcsebbek tudják, hogy a Izmer világában a sárkányok a  természetes egyensúly részesei, ezért ha valamelyik fajtából sok pusztul el, akkor a világ kifordulhat a sarkaiból. A filmben lévő sárkányok itt sem az eszükről híresek, de az hogy a világ egyensúlyáért felelősek az kissé elviselhetőbbé teszi a megítélését a könyvnek.

 

Böszörményi Gyula: Gergő és az Álomfogók

Ez a könyv máig az egyik számomra legkedvesebb könyv, nem csak azért, mert magyar írta, hanem mert magával ragadó és izgalmas. A játék a magyar szavakkal pedig egyszerűen zseniálissá teszi. Node mi itt most a sárkányokról beszélünk, vagy e könyv esetében A Sárkányról. Itt a Sárkány nem egyszerű ember feletti lény, hanem maga a természet. Ő minden kiindulópontja és befejezése. A legendák szerint a varázslók eljövetele előtt a Sárkány irányítatlanul tombolt. A Föld felszínét viharok és földrengésék rázták meg. De ekkor a Tíz Jurta Szövetsége elhatározta, hogy irányítani fogják a Sárkányt és a világ elcsendesült. De a befogott Természet sem igazán jó, mert a varázstalan emberek folyamatosan pusztítani fogják, csak a révülők tudják megmenteni a világot saját magától.
Az ebben a könyvben lévő sárkányábrázolás, ami szerintem leginkább illik a sárkányokhoz. Fenséges lények, akik a mágián keresztül az világ alapkövei. Szilajságuk pedig azt jelenti, hogy nem lehet soha teljesen szabályok közé kényszeríteni.

 

Végtelen Történet

Végül, de nem utolsó sorban szeretném még bemutatni nektek kedvenc sárkányomat. Ő Falkor a Szerencsesárkány, Atreyu barátja. Talán hat lehettem, amikor először láttam ezt a filmet, körülbelül csak azt jegyeztem meg belőle, hogy van benne egy kutya alakú sárkány, ami repül és röhög. Ez megpecsételte sorsomat, innentől kezdve az én legjobb barátom is Falkor lett és szerintem egy kisgyerek nem is kívánhatna jobb barátot. Komolyra fordítva a szót, Falkor egy Szerencsesárkány, nem lehet róla sokat tudni, csak azt, hogy van még a fajtájából, tud repülni és kék lángot tud fújni, ja meg persze azt, hogy irtózatosan jó a humora és szereti ha a fülét vakargatják. Fura, hogy miért ő a kedvencem, de ha már így alakult nem tagadom meg.

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szilmaril.blog.hu/api/trackback/id/tr272764872

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása