Új rovatot indítunk, amiben szeretnék nektek bemutatni néhány régi, de azért nem olyan rossz Fantasy filmet. Adok egy kis ízelítőt belőle, némi kis háttérinfót és néhány képet is megmutatok, ha kedvet kaptok hozzá nézzétek meg majd ha kedvetek van, higgyétek el nem fogok rossz filmeket bemutatni.

Első alanyunk nem lesz más, mint az 1988-as Willow című film. Egy aranyos kis mozi, aranyos hibákkal, aranyos szereplőkkel és egy kicsit darkos képi világgal, történettel. A rendező Ron Howard, a történetet pedig nem más, mint George Lucas írta, aki emellett producere is volt a filmnek. Sok szempontból úttörő volt a Willow, annyira nem volt még nagy a népszerűsége a fantasy világnak ebben az időszakban ezért a nagyobb cégek nem is nagyon foglalkoztak ilyenekkel. De Lucas és a mögötte álló két szervezet (Industrial Light and Magic, Skywalker Sound), azt mondta, hogy már rendelkeznek olyan technológiával, ami képes egy ilyen film eladására. Ebben igazuk is volt, hiszen a két iroda Oscar jelölést kapott a kiadás évében, azonban másik oldalon egy kicsit gyenge lett a film. A rendező egyenesen Arany Málna jelölést kapott és a kritikusok sem voltak elragadtatva az eredménytől. Mindentől elvonatkoztatva maga a végtermék nem volt bukás, szépen teljesített a mozikban és a VHS kiadások is fogytak, ahogy pedig teltek az évek a film klasszikussá vált.
 
 
 
Ezek után lássuk miről is szól!
A világ nagy bajban van, hiszen mindenek felett a gonosz Bavmorda boszorkány úrnő uralkodik, aki a velejéig romlott. Ha pedig még ez nem lenne elég, akkor még az is bejön a képbe, hogy Bavmordá-nak megjövendölik, hogy egy most újszülött leánygyermek lesz a végzete. Ezért, hogy ezt megelőzze a birodalomban, minden újszülött leányt lemészároltat. Azonban az egyik csecsemő anyja nem tudja elviselni, hogy gyermekét megöljék, ezért fonott kosárba teszi és a vízre bocsájtja, és útjára engedi. Azzal a reménnyel, hogy ezzel meg tudja menekíteni (itt ez nekem nagyon hasonlít a bibliai Mózes történetére, kicsit fura, hogy Lucas egy ilyen nyilvánvaló átemelést tett a könyvébe). Igaza is lesz mert a kis kosár eljut a Nelwyn-nek birodalmába, kiknek ugyan termetük apró, de szívük annál nemesebb. Elora, a kislány, pedig nem is kerülhetne jobb helyre, mert nem más, mint Willow Ufgood találja meg. Willow farmer, de szeretne varázslónak tanulni, aki miután megtalálja Elorát, megkérdezi falujuk varázslóját, hogy mi legyen a kisdeddel. A varázsló azt mondja, hogy a leány Daikini ember, ezért vissza kell vinni hozzájuk. Emiatt Willow többedmagával felkerekedik és elindul a Daikini birodalomba, hogy megtalálja a kislány családját. Azonban az útja nem eseménytelen. Először társai hagyják el és mikor szüksége lenne rájuk a legváratlanabb helyről kap segítséget. Egy Daikini harcos csatlakozik hozzá, akinek ugyan a szája nagy és nagyon kegyetlennek mutatja magát, de mégis a szíve a helyén van és mindenben megvédi a két kis utazót. Ő nem más, mint Madmartigen a rettenthetelen, legalábbis ő így hívja magát, kár, hogy senki nem tudja megerősíteni történeteit. Ahogy megy a történet Willow találkozik tündérekkel, akik elmondják, hogy mit kell tennie azért, hogy a kislány be tudja teljesíteni sorsát. Ezek után főhősünk varázslókkal csatázik, menekül és ki tudja mi lesz a sorsa…
 
 
A filmnek sok apró mozzanata van, ami számomra nagyon pozitív. Ha megnézitek egyszer, akkor lehet, hogy nem fog tetszeni, hiszen mai szemmel a technológiai megoldások már kissé idejétmúltnak tűnnek és a történet is kicsit erőltetett. De nézzétek meg többször kicsit gondoljátok tovább, rá fogtok jönni, hogy több van benne, mint amit a szem lát („More then meets the eye!” Transformers). Egy leckét ad a barátságról, a hősiességről és az önfeláldozásról. Mindenképpen ajánlom kicsit idősebb gyerekű szülőknek, hogy nézessék meg velük ezt, sokat tanulhatnak belőle.
 
Végül a kedvenc két jelenetem a filmben az amikor Willow el akar szegődni mágusinasnak a Nelwyn-ek varázslója mellé, és az öreg elé nyújtja a tenyerét és azt kérdezi tőle, hogy melyik ujjában van a varázserő. Willow kiválaszt egyet de az nem az, ezért nem lesz inas. De a film végén, amikor Willow, mint tapasztalt varázstudó jön vissza, már tudja a választ, a varázs benne volt, a saját kezében. Hol lett volna máshol?

A bejegyzés trackback címe:

https://szilmaril.blog.hu/api/trackback/id/tr452768184

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

neosaman 2011.04.01. 19:06:37

"de azért nem olyan rossz Fantasy filmet"
Szerintem itt arra gondoltál, hogy nem olyan látványos. Sok régi film jobb mint a maiak: hiába asok látvány effekt. A jó történet többet ér sokszor mint a cg-s effektekkel teletűzdelt film "alkotások".
süti beállítások módosítása